Despre miere
Contine peste 400 de substante
organice, care ii confera o valoare terapeutica uriasa.
Mergeti acum, in luna lui
august, la marginea padurii, unde cresc milioane de flori salbatice.
Inchideti ochii si ascultati: se aud fosnetul vantului printre frunze,
cantecul cosasilor imbatati de soare si inca ceva: un zumzet greu, fara
oprire, cu abia perceptibile schimbari de ton si de ritm. Este sunetul
albinelor care strang fara odihna nectarul de pe flori, pentru a-l transforma
in miere.
Cum incepe ziua pentru albine? Prin munca, asa cum se si termina, ati
putea crede... Nici vorba! Ziua lor incepe cu un dans. Intai ies din
stup albinele cercetase, care cauta florile cele mai incarcate de nectar,
cu parfumul cel mai ademenitor.
Dupa ce legasesc, cercetasele se intorc in stup si le spun lucratoarelor unde se afla "comorile". Poate de bucurie, aceasta comunicare se face printr-un fel de dans ritualic, pe care il fac albinele inainte de a pleca la cules. Apoi, ghidate de pozitia soarelui, harnicele culegatoare imbracate in uniforme "de firma" - dungi negre si aurii - pornesc la strans nectarul. Ce rezulta? Unul din cele mai gustoase alimente si, totodata, medicamente naturale de pe pamant: mierea.
Ce Este Mierea De Albine?
- Un medicament natural absolut -
Este rezultatul unei munci uriase a stupului, care transforma zaharurile
gasite pe florile si pe frunzele plantelor intr-o pasta semilichida,
cu o compozitie chimica extrem de complexa. O lingurita de miere contine
peste 400 de substante organice, care nu ar putea fi reproduse cu aparatura
sofisticata a secolului Xxi. Pe langa apa biologica si zaharuri (fructoza,
glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine,
de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa.
Pe drept cuvant, putem spune ca mierea este alimentul vietii. Dintre
vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati
ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente
in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt
foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu,
magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu,
crom si iod. Extrem de important este laptisorul de matca, bogat in
hormoni naturali, care favorizeaza regenerarea celulara si normalizarea
activitatii unor glande endocrine (gonadele si suprarenalele, in special).
Si numaratoarea continua: acizi organici (ajuta in procesul de digestie
si asimilare), enzime (stimuleaza procesele de sinteza a vitaminelor
in organism, ajuta la metabolismul grasimilor si al proteinelor ori
favorizeaza neutralizarea unor toxine). Dar sa vedem la ce foloseste
aceasta farmacie din borcanul cu miere.
Care Sunt Proprietatile Medicinale Ale Mierii De Albine?
- Cel mai puternic energizant cunoscut -
In primul rand, mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural
cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat
de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care
are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este
un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor
sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii
pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este
si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza
tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din
organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului
endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp
producatoare de hormoni.
Principalele
Tipuri De Miere
Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati particulare
ale acesteia, in functie de provenienta sa: mierea de mana - este obtinuta de pe frunzele de fag, de frasin
si de stejar. Are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte
tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza
eliminarea toxinelor din corp.
mierea
de tei - are aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre
toate tipurile de miere. Este recunoscuta drept calmant psihic, somnifer,
anafrodiziac.
mierea
de floarea-soarelui - este cumva la polul opus fata de cea de
tei. Are proprietati tonice psihice si tonice generale, este afrodiziaca,
stimuleaza imunitatea.
mierea
de salcam - se pastreaza lichida in mod natural, fiind foarte
bogata in fructoza. Are, ca si cea de tei, proprietati calmante psihice.
Mai este recomandata drept calmant gastric, stimulent pentru activitatea
cardiaca.
mierea
de brad si de alte conifere - este foarte rara, randamentul de
culegere al albinelor fiind mic. Are proprietati exceptionale asupra
plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase,
expectorante, antitusive si, atunci cand este consumata cu tot cu fagure,
bronhodilatatoare.
mierea
de zmeura - face parte dintre asa-numitele soiuri de padure.
Are o culoare albicioasa, specifica, dupa care poate fi recunoscuta.
Regleaza activitatea ovarelor, este reintineritoare, previne aparitia
unor afectiuni ca osteoporoza, sclerodermia.
mierea
de menta - este culeasa de albine din culturile de menta intinse
pe zeci de hectare. Se foloseste ca antitusiv, bronhodilatator, calmant
gastric, analgezic, antispastic. Usureaza digestia, combate balonarea.
mierea
de trifoi - este obtinuta de albine, atunci cand sunt tinute
in pastorala, in preajma lanurilor cultivate cu soiurile furajere ale
speciei Trifolium repens. Are o actiune diuretica foarte buna, ajutand
la eliminarea apei in exces din tesuturi si, de asemenea, are o actiune
estrogena, adica ajuta la fixarea calciului in oase, iar la femei favorizeaza
accentuarea caracterelor feminine si are efect intineritor puternic.
mierea
de mac - are un efect somnifer, antispastic si anafrodiziac (reduce
excitabilitatea sexuala) puternic. Are adesea o nuanta mai inchisa,
din cauza ca are in compozitie si mici granule de polen de mac, care
este negru la culoare.
mierea
poliflora - proprietatile sale difera foarte mult in functie
de regiunea din care este recoltata. De exemplu, mierea de la campie
are o actiune antiseptica si sedativa mai puternica, spre deosebire
de mierea poliflora din regiunile muntoase inalte, la care efectul antiinfectios
se adreseaza in special aparatului respirator, iar efectul sedativ este
inlocuit cu unul tonic nervos. In general, mierea poliflora este considerata
cel mai complex tip de miere ca actiune terapeutica, ea ingloband nectarul
de la cateva zeci, daca nu sute, de specii de plante medicinale si imprumutand
ceva din proprietatile terapeutice ale fiecareia dintre ele.
Mierea Ca Mijloc
De Prevenire A Bolilor
Diabetul
- studii recente, facute in mai multe tari ale lumii, arata ca inlocuirea
totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70%
a ratei aparitiei diabetului. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor
este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor, deoarece ajuta
la prevenirea diabetului juvenil, altfel imposibil de vindecat prin
mijloacele actuale.
Obezitatea
- se recomanda, de asemenea, inlocuirea totala a zaharului cu miere,
care nu da aceeasi dependenta ca si zaharicalele obisnuite. Cercetari
recente arata ca peste 60% din obezii din intreaga lume sunt, practic,
dependenti de zahar si, mai ales, de produsele care il contin (ciocolata,
prajituri, sucuri, bomboane, inghetata). La miere, aceasta dependenta
nu apare.
Caria
dentara - are drept cauza nu doar bacteriile fixate la nivelul
smaltului dintilor, ci si anumite tulburari metabolice produse, conform
mai multor studii, de catre consumul de zahar. De la aparitia zaharului
in alimentatie, in urma cu 200 de ani, rata aparitiei unor boli cum
ar fi caria dentara, diabetul, obezitatea a crescut exponential. In
prezent, caria dentara este cea mai raspandita boala din lume, 98% din
populatia planetei suferind de ea. Daca vreti sa franati fenomenul aparitiei
acestei probleme, inlocuiti complet zaharul cu mierea de albine.
Constipatia
- se previne foarte eficient prin consumul zilnic de miere. Doza care
se ia in fiecare zi este de doua lingurite de miere, pe cat posibil
lichida si proaspata (obtinuta in anul respectiv).
Osteoporoza - apare atunci cand in organism nu mai sunt
sintetizati suficienti hormoni estrogeni, hormoni care au
un rol crucial in fixarea calciului in oase.
Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca,
cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni.
Asadar, consumul zilnic de miere furnizeaza sistematic organismului
acest ajutor hormonal, ajutand la prevenirea acestei boli.
Menopauza prematura
- nu poate aparea la femeile care consuma zilnic miere, legume si fructe
crude. Aceste alimente sunt un puternic reintineritor, stimuland in
mod armonios activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei,
cu pana la zece ani.
Lipsa de calciu
si de magneziu - nu
este combatuta direct de miere, care contine totusi cantitati destul
de reduse din aceste minerale. In schimb, inlocuirea zaharului cu miere
impiedica aparitia carentelor in aceste substante, deoarece spre deosebire
de "otrava alba" (cum este denumit zaharul), mierea nu consuma
si nu perturba asimilatia acestor doua minerale esentiale.
Tulburarile de crestere
si de dezvoltare la copii - pot fi extrem de eficient
prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen de
albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere
si de dezvoltare, atat la nivel fizic, cat si psihic sau mental.
Cata Miere Trebuie
Sa Consumam Zilnic
Copiilor sub un an nu li se administreaza deloc miere de albine,
acestia fiind extrem de sensibili la anumite microorganisme care se
pot dezvolta in miere - e drept, in cazuri extrem de rare - si care
produc boli grave (la care adultii sunt imuni). l Copiilor intre 1 si
3 ani li se administreaza 2-4 lingurite de miere pe zi, iar celor intre
3 si 6 ani li se dau 4-6 lingurite de miere pe zi. l Copiii peste sase
ani pot consuma pana la 8 lingurite de miere de albine, adolescentii
pana la 15 lingurite de miere (echivalentul a 70 de grame), iar adultii
- 20 de lingurite pe zi (echivalentul a 100 g).
(In numarul viitor: Boli
interne si externe tratate cu miere. Doua preparate exceptionale pe
baza de miere - Hidromelul si Otetul de miere si mere)